• NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA (NE)POSTOJANJA (SISTEMA VREDNOSTI)

    October 11, 2008

    Tags: , ,
    Posted in: sp-wine.com

    Priznajem: vino i vinograd mi trebaju da bih pobegao. Za mene mnogi bi rekli: “ima nizak prag osetljivosti”, drugi bi: “kriterijumi su mu nerealno visoki, živi u oblacima”. “Uz to je još i tvrdoglav, i uporan ko mazga”. “Težak je ko blato…” – Iako ni jedan od njih nije imao strpljenja, znanja i razumevanja da suoči svoje argumente sa mojima. Zašto? Pa zato, što je danas vladavina jeftinog haosa, zato što vladaju bezvredni dnevni političari, i zato što sve što je dobro, povuklo se u duboku pozadinu, u virtualni svet. Ne, gospodo. Mi ne govorimo isti jezik, pa nam se komunikacija malo pokvarila. Sklon sam uobraziti da sledim učenje Hamvaša: “Oni, koji govore da sam autsajder, greše, jer ne razmišljaju o korenu te reči. Naime out of side, znači trčati pored zvanične staze, jer mi nema mesta na njoj, pa se takmičim sa zvaničnicima. Ne, gospodo, ja samo idem svojim putem, pa su se naši putevi slučajno ukrstili na ovom mestu: ne obazirite se na mene!” (ovo bi bio neki moj komentarisani prevod…). Jer, gospodo, SISTEM VREDNOSTI JE PORUŠEN, niko od nas ga ne prepoznaje i ne poštuje, a ja odbijam takvu situaciju, te sam primoran, da izgradim svoj put ka dobrom i lepom.
    Dobrodošli u virtualni svet našeg virtuelnog grada! Dobrodošli u moj podrum!
    Tako su neki moji očigledni principi:
    * Ja ne pravim jeftina vina (a ni skupa, samo ona koja imaju svoju pravu vrednost, i veoma su vredna)
    * Ja ne proizvodim vino za tržište. Ne dozvoljavam, da moje vino bude na policama prodavnica. Vino proizvodim za sebe, za prijatelje, za prijatelje VINA i uopšte, samo onome koga mogu lično sresti i pogledati mu u oči.
    * U mom podrumu će se događati rađanje i rastanje prijateljstva, komunikacije, izgradnja mog sistema vrednosti, koji se temelji pre svega na prirodi i nauci. Procesi su važniji od materije. Degustacije su važnije od samog vina. Učenje i osluškivanje.

    Ko ne može da plati pravu vrednost, ne treba je ni imati. Ako je ipak prepoznaje, ali nemože platiti cenu, ja ću pokloniti. Ili platiti ili pokloniti, vino nije predmet cenkanja.

  • Recent Comments

    • Bosko Cankovic said...

      1

      Nismo nikada imali prilike da “filozofiramo”,da razgovor ima dodat(n)u vrednost, ali iz ovog sto si izrekao zakljucujem da imamo poprilicno slicne poglede, dakle, mislim da razumem Tvoje stavove. I podrzavam ih.Ali ih je tesko siriti, ljudi cak ni ne pokusavaju da te razumeju ako ne prepoznaju deo “jeftinog haosa”. Vredi li siriti ideje PRAVIH vrednosti ili se povuci? Neki mudrac rece : “Ne bacaj bisere svinjama,..” .Nastavi, zavidim Ti na utocistu koje si stvorio. Nadam se da cemo se uskoro videti.
      Pozdrav, Bosko.

      11/14/08 2:33 PM | Comment Link