• Pešta, vino, i opet vino…

    October 12, 2008

    Tags: , , ,
    Posted in: Wine

    U poslednje vreme nerado putujem. Više volim da sam kod kuće, u vinogradu ili podrumu. Dva razloga, međutim, pokreću me i iz najdublje meditacije i povučenosti: prvi razlog je VINO ili vinogradarstvo (uglavnom druženja sa kolegama u struci, takmičenja, stručna predavanja), a drugi razlog je porodica. Formalni razlog ovog puta je bio sasvim različit, ali je to odmah bilo povezeno sa posetom sinu Lorandu, koji već duže vreme živi u Pešti, i izuzetan je poznavalac i probirač crnih vina. Kad god putujem mimo navedena dva razloga, putovanje obavezno mora dobiti i poseban dodatak u pravcu enologije, što dosad nije bilo teško ostvariti. Ovom prilikom sam pokušao saznati, koliko se promenilo stanje na Mađarskom tržištu (dobrih) vina, a i da sprovedemo jednu porodičnu degustaciju i ocenu jednog vina po izboru.

    Što se tiče ponude vina od mog prethodnog gostovanja u Mađarskoj, a to je bilo prošlog leta, stekao sam utisak, da je trenutno situacija pomerena u korist većeg izbora kvalitetnih i visoko kvalitetnih vina, dok se izbor u megamarketima uslovno rečeno nije menjao, barem se meni tako čini. Pored glamuroznih vinoteka u ulici Vaci, sada postoje i specijalizovane trgovine visoko kvalitetnih vina, svaka sa više prodavnica u prestonici, ali i u drugim gradovima. Svaka od ovih kuća ima svoj veb-sajt, i svoje brošure, periodične kataloge, nudi članstvo u svom klubu i odaje sliku uspešne trgovine. Svi imaju opciju elektronske prodaje tj. kupovinu preko interneta iz kataloga. Cene se uglavnom kreću od 1500 pa do 10 hiljada forinti, tj. od 6 do 40 evra, a prosek bi bio oko 10, pošto je najviše vina između 8 i 12 evra.
    Od nekoliko trgovina dve su mi se svidele, njih sam obišao i pogledao sajtove. Mirne savesti ih preporučujem onima, koji se nađu u Pešti: to su BORBARAT (www.borbarat.hu) i MMI – Monarchia Matt International (www.monarchiaborok.hu).

    Od ovog poslednjeg, uzeli smo za degustaciju crno suvo vino sa neobičnim imenom SFIDA, po izboru Lorija, i nismo se pokajali. Kontrolisano geografsko poreklo: Puglia, Italija. Praktično jedan neobičan kuve od sorti Primitivo 60% i Kaberne 40%. Sadržaj alkohola 13%.
    Vino je berbe 2004 i sasvim dovoljno dozrelo. Dominiraju arome suvog voća, ali je voćnost, koja asocira na sveže crvene šumske plodove kao paralelan doživljaj prisutan intinzivnije. Srednje je gustine, rubin crvene boje sa potpuno uspavanim taninima, harmoničnim, jedva primetnim kiselinama. Klizi kao ulje! Ali je gutljaj kratak, i dovoljan. Poznajem kaberne, kada je 3 ili 4 godina star (pardon: zreo), ali ovo je nešto sasvim drugo. A to je valjda uticaj primitiva, koji se u Kaliforniji zove ZINFANDEL. Tamo, kao i u Australiji ili Južo Afričkoj Republici to je prava kraljica crnih vina, glavni sastojak teških i slatkih portoa.
    Daklem, vino smo ocenili visokom ocenom. Na slici je isečak sa sajta. Ali treba ga i probati…

  • Comments are closed.