• Takmičenja i nagrade

    October 11, 2008

    Tags: , , , , ,
    Posted in: Nagrade, Wine

    Postoji značajna razlika između ocenjivanja vina i ocenjivanja u drugim sferama, bilo to moda, književna dela, arhitektonski projekti ili makar i sport (ako se uopšte može sportom nazivati današnja takmičenja u fudbalu, košarci, ali makar i u atletici…). Uticaj subjektivnosti, koja ne potiče od subjekta ocenjivača, već od subjekta ko se takmiči, ili čiji uzorak se takmiči. Dali treba naglašavati koliki je uticaj na vrednovanje nekog dostignuća samo saznanje, da ono potiče od dotičnog n.n., ili je vezan za ličnost gospodina x.? Pa to je očigledno! Dodajmo tome i današnju našu jadnu situaciju, kada praktično ne postoji sistem vrednosti, pa interese sitnih moćnika, koji veruju (a to i dokazuju), da parama sve mogu kupiti. Teško mi je verovati u ovim uslovima u brendove, i ne dajem ni groš na ocene koje dolaze od “eminentnih ocenjivača”.

    Vino je nešto sasvim drugo. U predsoblju procesa ocenjivanja i takmičenja, ono se svlači odbacujući sva odela i pompe proizvođača, dobija šifru i staje u red nepoznatih. Potpuno lišeno ličnosti, porekla, imena, starosti i poznanstva, uzorak vina ima samo osobine koje može ocenjivač da oseti: boju, bistrinu, miris, ukus, buke, trajnost araoma, skladnost kiselina, nežnost ili grubost tanina, asocijacije koje pobuđuje, i konačno, dobija ocenu, koja se neće menjati kada se sazna ko je ko. Prosek ocena više ocenjivača u komisiji rangiraju vino na takmičenju. Tako funkcionišu sajmovi vina, a među njima, kod nas Temerinski Međunarodni sajam vina, koji je ove godine jedanaesti put održan veoma uspešno. Preko 400 vina, od toga oko 160 crnih. Naš VRANAC 2007 je dobio zlatnu medalju i rangiran na prestižno 8 mesto po ukupnom broju bodova!
    Dosad sam slao tri puta na ovaj sajam uzorke, i svaki put sam dobio medalju: 2002. zlatna medalja za MERLO 2001, zatim 2007. srebrna za PINOT NOAR 2006, i konačno ove godine za Vranac zlato.
    Već šest godina sam član jednog ozbiljnog u glednog vinogradarskog društva, gde se ritualno takmiče prijavljena vina u selu, tako da od polaznih 50-tak posle pet kvalifikacionih bodovanja ulazi 10 u finale, da bi svake godine odredili apsolutnog pobednika za datu godinu, i to na dan Svetog Trifuna, na seoskom vinskom balu. Ja nemam prava takmičenja, pošto su mi vinogradi, koje daju rod do danas bili izvan atara sela – takav je pravilnik. Ove godine ću imati prvu berbu iz vinograda koji je u selu, pa je sledeća godina potencijalno takmičarska. Sklon sam prognozirati, da neću slavno proći, iako isto vino će u Temerinu biti visoko ocenjeno!
    Vreme će pokazati.

  • Comments are closed.