• Ocenjivanje vina metodom 100 poena

  February 17, 2009

  Tags: ,
  Posted in: Wine

  Kontraverznost svakog ocenjivanja vina je neminovna. Pomislimo samo na neke od krilatica koje prate kult vina: “Svako vino ima svog vinopiju”, “Nema dva ista vina na svetu, kao što ne postoji dva identična čoveka na svetu”, ili

  “Za svaku priliku posebno vino”. Finding your style – pronađi sebe, odredi svoje jedinstvene kriterijume kada i šta piti: someljerstvo počinje priznanjem da je pravilo da nema pravila.

  U jednom ranijem pisaniju sam se poklonio genijalnosti ocenjivanju vina u smislu takmičarskog vrednovanja. I dalje ne odustajem od tog stava. Subjektivnost ocenjivača daje objektivne ocene. Kako je to moguće? Moguće je. Pošto je istorija uzorka potpuno nepoznata, i svi su uzorci ravnopravni pre ocenjivanja. Povod ovakvom rašmišljanju je i potvrda visokih ocena vina iz okoline Srednjeg Banata (naravno i vina Podruma Somogyi) koje su dobila u Temerinu, a zatim i u Zrenjaninu. Ocenjivačke komisije su bile profesionalne, akademskog nivoa iz naših enoloških centara. Nije daklem tajna šta je dobro a šta još bolje vino.

  Bez želje da polemišem sa metodologijom (priznajem: i sam sam rob učenja enološkog ocenjivanja), navodim prevod jednog simpatičnog teksta pozajmljenog sa interneta u celosti. Šta znače poeni, kako vrednovati vino u senci ocene?

  99-100 Poena
  Zastaje ti dah, ostaješ zapanjen – to nije samo sve što se može očekivati od vina, nego VIŠE od realnog očekivanja.

  96-98 Poena
  Nenadmašno. Izuzetna veličina među vinima, koja obara sa nogu sa svojom masivnošću ili ti kosa ostaje nakostrešena njenom elegancijom.

  92-95 Poena
  Zapanjujuća vina koja odaju nešto specijalno u odnosu na to, za šta se pretstavljaju. Ponekad vina sa ovom ocenom su pomalo jedno-dimenzionalna, ali ta jedna dimenzija te prosto oduva.

  90-91 Poena
  Visoko kvalitetna vina, koja te vraćaju čaši tražeći (i obično i nalazeći) nešto još, nešto više. Vina, koja nisu samo za uživanje, nego umeju i da zaintrigiraju radoznale.

  85-89 Poena
  Nadprosečna vina kojima nedostaje samo ono malo ekstra, koje bi ih svrsalo u grupu sa ocenom iznad 90 poena. Zadovoljavajuće. Pitko i besprekorno.

  80-84 Poena
  Kao da te vino pomerilo u lošem pravcu, ali ipak ima neku svoju ravnotežu.

  70-79 Poena
  Vrlo prosečna vina sposobna da utole žeđ i ništa više. Jasna i obična.

  60-69 Poena
  Vina sa greškom, ne vrede ni pet para. Praktično nisu za piće

  50-59 Poena
  Toliko slaba vina, da se njihovi nedostaci ne mogu ni opisati sa onima u opsegu 60-69 poena. Nepitka.

  Ko je rekao da postoje poeni ispod 50?

 • Comments are closed.