• ŠKOLA VINA, a u BEOGRADU!

    January 31, 2010

    Tags: ,
    Posted in: Prezentacija, sp-wine.com

    U haosu današnjice, kada čovek više ne zna koga pozdravlja u slučajnom prolazniku, svaki znak raspoznavanja je postao sumnjiv, titule ispred ili iza imena najradije ne čitam. Činim to i sa svojim potpisivanjem. Zato što lažne vrednosti danas javno paradiraju na sceni, i zato, što je sve manje onih, koji dižu glas za ponovnu izgradnju institucije vrednosti.

    Baš ovih dana na značajnoj manifestaciji ocenjivanja vina počasni gosti komisija, pozvani kao vitezovi, a po profesiji veoma udaljeni od vinarstva, bili su zvanično nazvani ENOLOZIma. Valjda zato, što su drugi članovi komisije bili Prof. Dr. ili Mr. vin., somelier, a oni bi bili samo mašinski tehničar ili poljoprivrednik. Ne bi ni bilo neobično da se ne radi o VINU i o ENOLOGIJI, i o činjenici, da se takvo oficijelno (školsko) zvanje moglo steći do skora samo u inostranstvu. E, od pre nepunih godinu dana, takva škola počela je sa radom i kod nas, u Beogradu. To je BELVIN – škola vina.

    Škola o vinu, ustanova, koja obrazuje ljude, proverava njihova znanja i daje diplomu za zvanje. Naravno, naši uvaženi (lažni) enolozi nisu pohađali ovu školu i najverovatnije da nisu ni čuli o njoj. BELVIN, međutim, zaslužuje svaku pažnju, i preporučio bih je svakom, ko ima želje da pre ili kasnije može mirne savesti izjaviti: ja znam ponešto o vinu, i o tome imam i zvanične papire!

    BELVIN se oslanja na proverenu tehnologiju prenosa znanja, know-how, oslanjajući se na Britansku školu Wine & Spirit Education Trust (WSET). WSET je ustanova svetskog renomea, sa Institutom, kampusom studenata i obrazovnim ciklusom od nule-do-eksperta za zanimanja u oblasti enologije. Poseduju elektronsku biblioteku od preko 2000 knjiga o vinu! Kursevi raznih nivoa daju legitimnost brojnim ekspertima u svetu, koji dobijaju titulu AIWS, i s pravom mogu dopisati svom imenu: enolog.

    Sa web sajta Škole vina BELVIN saznajemo, da se kroz kratke i efikasne kurseve možemo kvalifikovati za razne nivoe znanja o vinu. Pored osnovnog kursa Poznavanje vina, organizuje se WSET nivoa 2 i nivoa 3, a zatim i ekspertske nadgradnje u vidu radionica sa naslovima:

    • PENUŠAVA VINA SVETA, od Allegra do Dom Perignona,
    • VELIKA SVETSKA CRVENA VINA.

    Sve su usluge obrazovanja prilagođene današnjim uslovima, tako da se organizuju i seminari za zatvorene grupe, posete vinskim regijama poput Portugala, Slovenije…, ali daju i savete za formiranje vinoteka, pa čak i Team Building, gde sofisticirano znanje o vinu ima poseban značaj.

    Moj lični zaključak: svaka čast BELVIN! Samo napred, želim vam mnoštvo polaznika! Krajnje je vreme da se prihvatimo učenja.

  • Comments are closed.