• Marijaž – venčanje vina i hrane

    March 5, 2010

    Tags: ,
    Posted in: Dešavanja, Wine

    Izveštaj sa Vinske večeri u hotelu “Vojvodina” ovom prilikom neka pišu drugi. Ja definitivno neću moći promeniti narod, koji se sjajno snalazi, i uvek ima svoje razloge i svoju priču da se dobro oseća, i lepo provede. Nazdravlje!

    Ipak, moja je volja (ili želja) ostvarena više nego pre godinu dana: brilijantno venčavanje vina sa odabranim zalogajima (pre negoli hrane sa vinima). Na stranu sa snobovskim floskulama šta se sa čime uparuje, jer svako ima svoj stil, mnogo merodavniji od nametanja pravila, mi smo ponudili našu varijantu menija, kako istaći kvalitete ovih osam odabranih vina. I mislim, da smo u tome uspeli. Otvaram diskusiju za sve one koji su probali. Koji nisu, neka predlože alternative, pa sledeće godine eto prilike da svi probamo na Vinskoj Večeri.
    Daklem, šta se jelo i pilo ove večeri, redom ću ispričati:

    APERITIV
    Vino bez zalogaja, tek da se otvori apetit, da se otškrinu kanali čula: Taroški MUSKAT OTONEL 2009, mog prijatelja Milana Dimitrijevića. Mirisno opojno vino sa dosta ekstrakta, ali suvo i svečano. Neodoljivo potseća na zrele grozdove istoimenog grožđa u punoj zrelosti. Ovo je vino, koje ne bih kvario ni sa kojim jelom.

    PREDJELO
    Pohovani kačkavaj, sa rashlađenim belim vinom MELEM BELI, 2009 Vinarije Gvožđan. Veoma uspešna kombinacija od više sorti grožđa, sa komplelsnim aromama, gde ni jedna ne preovladava, a svaka doprinosi doživljaju,

     sa osvežavajućim kiselinama, pravu vrednost dobija uz hrskavu koru pohovanog zalogaja koji krije kremasti fil diskretnog ukusa mladog kačkavaja. Kada bi nekad popodne seo sa prijateljima, parče po parče, čaša po čaša, ne bi nam trebalo ništa više do laku noć. Ali, sledi sledeći doživljaj:

    PRŽENI ŠARAN
    Slatkovodna riba i ROKSANDA BELA, Kuve 2009 Vinarije Gvožđan – pun pogodak. Osećam rizling, ali i šardone, lepršavo mlado ali suvo belo vino sa dosta kiseline. Zahteva veći gutljaj, a i riba treba u nečemu da pliva. Dali je neko prigovorio, da nedostaje tartarni preliv? Ja bih rekao ne! Sa ovim vinom ova riba je sve.

    PEČURKE sa FETOM
    Glave šampinjona punjene sa feta sirom pržene na ploči, začinjene sa majčinom dušicom i večeras prvo crveno vino: MERLOT 2009, Malo Pavela, mog drugara iz Araca. Merlo, moja stara ljubav, ovom prilikom u mladom izdanju. Rekli bi: ovo vino obećava, ali je ono iznenađujuće harmonično već sada, sa dominantnom aromom na višnju, veoma pitko, sa umerenim kiselinama i blagim taninima. Pečurke, feta, a naročito majčina dušica naprosto mame čoveka na sledeći gutljaj, i posle tog gutljaja ostaje duga završnica marelica na nepcima, jedna toplina letnje večeri u sećanjima. Prvi osećaj blage zasićenosti.

    GRILOVANA PILETINA sa SOSOM od PEČURAKA
    Prvi ozbiljni zalogaji, malo teža hrana, sa malo težim suvim vinom CHARDONNAY 2009, Podruma Šomođi. Burgundski tip dukat žutog vina sa

     mnogo ekstrakta, izuzetno jako, sa opojnom aromom dominantnog šardonea, toliko neobičnog u našim običajima – definitivno nije zamena za rizling.Umem da zamislim ovo vino i uz masno svinjsko pečenje! Piletina je više prilog u ovom gangu jer je grilovana skrama i bešamel od pečuraka pravi partner za ovo vino. No, prilog je ovde izuzetno važan, jer i najmanji srk ovog dominantnog vina traži neutralnu popunu u zalogajima, nešto, što će upiti svu tu snagu i produžiti doživljaj.

    SKUŠA na ŽARU
    Naravno sa marinadom od belog luka, peršuna i sa barenim krompirom, i naravno, sa CABERNET SAUVIGNON 2008, Podruma Šomođi. Ovo je hrana (mislim i na kaberne), koja je meni dovoljna i sama po sebi. Posle prethodnih gangova, ovo je trenutak potpunog opuštanja i usporavanja radi uživanja. Godinu dana sazrevanja u hrastovim barik buradima vino, koje je bilo šampion i godinu dana pre, sada je gusti nektar šumskog voća i crne ribizle, mente, sa blagim taninima koji pariraju skuši a sakrivena slatkoća (jer vino je potpuno suvo) pokriva žeđ nastalu od belog luka i maslinovog ulja.

    SVINJSKO PEČENJE
    Ovo je mastan kraj mojih mogućnosti: karmenadla ali sa sosom od sira. I to dvogodišnjeg sira SELAM, mešanog kačkavalja (ovčijeg i kravljeg). Sve to zbog najozbiljnijeg crvenog vina večeras: VRANAC Barique 2007 Podruma Šomođi. Dve godine sazrevanja u hrastu i još uvek neverovatna voćnost. Ali se prepoznaje vanila, čokolada. Ovo je vino, koje farba jezik na plavo, uliva vatru u srce, i nežno te zakuje za stolicu. Šteta, što sam sit, ali je i dobro što sam sit. Jer gde bi nam bilo kraja…

    DESERT
    Voćna korpica od biskvita, u njoj bobičasto voće a na vrhu (ko voli) šlag. Vino je ROKSANDA ROZA, Kuve 2009 Vinarije Gvožđan. Kupaža gde caruje muskat hamburg koji blago sladi – polusuvo vino.

    Neko bi ovde zastao i ponavljao, no mi završavamo, i večeras svaka čast onome, ko još ima mesta u stomaku! Već počinje priča, da sledeće godine smanjimo broj gangova: što je mlogo, mlogo je!


    Vinsko veče 2010

    Slike sa vinske večeri 26. februara 2010.

  • Recent Comments

    • vojo said...

      1

      I bi vinsko vece br. 2. Ne volim ostavljati komentare ali ovajjj put …
      Sasvim pristojno vece.Fantasticna vina,odabrana zakuska i prof. Jovic koji je bio kao slag na torti,onaj koji je sve to povezao,nijansirao bas onako kako smo pre mesec dana kod mene u ofis-u i pretpostavljali.Mozda je neko prizeljkivao nesto drugacije ali ukusi su razliciti i to je sve normalno. Po meni sve bilo je O.K. Ili skoro sve! Na pocetku veceri Vili nam je prisao ,pozdravio nas, malo kasnije dosla je i Erzika. Sedela je malo sa nama i pozelela nam prijatno vece. Medjutim gdin. Somogvi nije se udostojio za 5 sati da odvoji par minuta i pridje nasem stolu(na 10 koraka) da pozdravi prijatelje koji su manje vise zbog njega i dosli. Mogli su nas Orlovacani,Melencani ili neki drugi vinari pozvati i besplatno na vinsko vece , mi nebismo ni otisli, bar ja nebih ni otisao. Mozda je prijatelj bio zauzet organizacijom( bilo je besprekorno) a mozda smo ja i Brane previse ocekivali. Ako izuzmem ovu nasu malu neprijatnost, sve drugo bilo je O.K. narocito vina.Ipak za mene sampioni bili su: sardone i vranac (skoro kao moj). Cao do V.V. broj 3.

      03/7/10 12:25 AM | Comment Link

    • ssomogyi said...

      2

      Jedno veliko izvinjenje mom velikom prijatelju. IZVINJAVAM SE.
      Da me neko pitao sutradan za Voju, ja bih rekao: da, naravno, bio je tamo i bio sam za njegovim stolom. Eto, tako ti je to, kada nekog smatraš prijateljem, kao da si stalno sa njim, dovoljno je da ga vidiš, i misliš da si i pričao sa njim. Naravno: no excuse is good excuse! Pogrešio sam, i žao mi je.

      03/8/10 7:50 PM | Comment Link

    • E. A. Po said...

      3

      Nepristojno je uvek (u životu kao i na forumima ove vrste) u negativnom kontekstu pisati o nekome ko (ne može biti i nije) prisutan!
      Kada to uradi jedan od posetilaca web stranice to ide njemu na sramotu, a ovom prilikom i vlasniku sajta(SRAMOTA naravno), i to možda još i veća kada pročitavši komentar i pišući odgovor na njega ne reaguje na isti.
      Pretpostavljam da mu nije bila namera da na svojoj web prezentaciji vređa svoje kolege (bar po tome što prave vina kao i on – neki bolja a neki lošija, ako je to bitno) iz gorepomenutog Orlovata ili iz Melenaca, a i šire…
      Nemojte zameriti što se nisam potpisao svojim pravim imenom, molim vas. To je zbog toga što mi je zbog obojice neprijatno. Ne volim da komentarišem ali ova stvar zaslužuje i oštriji komentar.

      03/11/10 3:56 PM | Comment Link

    • ssomogyi said...

      4

      Tehnika je zatajila! Izvinjavam se nepotpisanom gospodinu E.A.Po, ali tek sada, jutros, je stigla poruka do mene, pa iz tih razloga nisam dosad reagovao na njegov komentar. Ali, možda i nije na mene adresirano, ipak, imam nekoliko reči da kažem.
      Kao prvo, ne mislim da je nepristojno, ili barem ne uvek, pisati o nekom ko nije prisutan. Dali je kontest negativan ili pozitivan, to zavisi od istine, one, koju mi vidimo. Naravno, bez i trunke zle namere, bez da nekog vređamo. Ako se neko ipak prepozna i uvredi se, valjda je to dobro, pokreće diskusiju o sistemu vrednosti, pa će se pre ili kasnije saznati ko je u pravu. Samo zamislite imaginarnu situaciju, da po nekom stvarnom događaju, o kojem želite nešto reći imate pravo govoriti samo o onima koji su tu bili tada prisutni. Nonsens. Jer stvarni događaji imliciraju i one koji nisu trenutno tu, nekad važniji nego oni, koji su direktni akteri. Tako, nije nepristojno pisati o bilo kome, ako umemo da ih posle i saslušamo.
      Drugo, što smatram važnim, jeste, da je naš vinski blog u čast vina i prijatelja vina, i u čast SISTEMA VREDNOSTI, o čemu sam već dosta pisao u dosadašnjim postovima (a da je retko bilo komentara!), a ne u čast (seoskih) udruženja, institucija ili ličnosti. Svaka čast svima onima, koji su hrabri da kažu šta je vrednost!
      I konačno, ima malo nekorektnosti i u stvavu g. E.A.Po : ako mu je neprijatno zbog obojice (ko su ta dvojica?) i zato se ne potpisuje, zašto im ne pošalje direktan lični mejl? On ipak izlazi u javnost sa svojim rečima, a ostaje iza kulisa.
      Ja se potpisujem za svoje reči.
      Šandor Šomođi

      04/1/10 9:24 AM | Comment Link