• VEGETARIJANCIMA – Cukini palačinke uz burgundski Šardone

  November 26, 2010

  Tags:
  Posted in: sp-wine.com, Wine

  Od brojnih stereotipova, “opštih pravila” koja su vrlo često istinita samo uz žestoka ograničenja, danas razbijamo onu, koja govori da za vino treba dobra podloga, pri čemu se misli pre svega na meso. Meso i mesni proizvodi jesu najžedniji za vinom, no i povrće, ako se prikladno pripremi postaje i te kakav partner određenom vinu.

  Tokom letnjih meseci meso redukujemo na svega jednom do dva puta nedeljno. Prija nam lakša i raznolika hrana od povrća, kojeg ima u izobilju. Volimo to, što se isto povrće može pripremiti na mnogo više načina nego neko meso. I ne treba obavezno da bude skupo i/ili ekstravagantno, ne trošimo na špargle, avokado ili tartufe, pijace su prepune kvalitetnog i relativno jeftinog sezonskog povrća.

  Proteklog leta smo otkrili jedno izuzetno jelo u ljubavi sa izuzetnim vinom. Cukini palačinke koje su neverovatan par sa našim Šardoneom burgundskog tipa. Dali je tome doprineo dominantni začin: bosiljak, ili šampinjoni u filu, ili pak taciki preliv, a možda i salata od rukole, ne znam, a možda sve to zajedno i nerazdvojivo čini hedonistički doživljaj potpunim. Probajte! Evo i recepta:

  Za palacinke Za fil Za preliv – taciki
  pola cukinija (može i tikvica)
  10 dkg brašna
  1 jaje
  1 dl mleka
  so, biber, bosiljak.
  25 dkg šampinjona
  1 glavica luka
  1 kašika brašna
  1 dl pavlake
  ulje
  so, bosiljak, list zelena.
  1 manji krastavac
  1 kašika majoneza
  1 kriška limuna
  1 kašika pavlake
  so, kriška belog luka, mirođija

  Pošto se cukini izrendiše i zasoli, da bi pustio sok, nakon 10 min. iscedi. Od brašna, jajeta i mleka cukinija izmešamo gusto testo za palačinke, a zatim dodamo cukini i listove bosiljka. Od ove mase ispečemo palačinke. Na vrućem ulju ispržimo luk i iseckane šampinjone, začinimo sa solju, bosiljkom i peršunovim listom, ugustimo sa brašnom uz dodatak pavlake. Sa ovom masom punimo palačinke. Taciki preliv može biti i samo rendisan krastavac sa pavlakom, ali beli luk daje posebnu pikantnost – mirođija tome dodaje posebnost.

  Salatu od rukole pripremamo identično kao i zelenu salatu, s tim da mi koristimo umesto običnog sirćeta sirće sa crvenim bosiljkom (potapanjem listova crvenog bosiljka u sirćetu, koji otstoji najmanje mesec dana).
  I nemojte zaboraviti: dukat žuti Šardone ohlađen na 8-10°C služiti uz prvi zalogaj!

  Prijatno, i ŽIVELI!

 • Comments are closed.