• FLERT VINA SA MUZIKOM

    February 18, 2011

    Tags: ,
    Posted in: Dešavanja, Wine

    VINSKO VEČE 2011 – Hotel “Vojvodina”, Zrenjanin, 12. februar

    ZDRAVICA

    Podižem ovu čašu
    u znak dobrodošlice svih nas, koji smo se večeras okupili!
    U slavu onih, koji su nesebično pripremali ovaj večerašnji doživljaj!
    U čast onih, koji su svoje vino s ljubavlju odnegovali za sebe i ponudili svima nama.
    U čast svih vas, koji pijete malo ali dobro, i cenite vrednost.
    U čast njenog veličanstva VINA, koji nas prati od nastanka civilizacije,
    VINA, koji nas uči da budemo odmereni, iskreni, i prirodni.
    Ali,
    i u zdravlje onih, koji večeras nisu sa nama, a želeli bi.
    Uživajte u ovoj večeri, ponesite svoje doživljaje i podelite ih svojim prijateljima,
    da bi sledeće godine, i mnogo sledećih godina opet
    ponovo slavili VINO, naše BANATSKO, ovde
    na VINSKOJ VEČERI.

    Živeli!

    Februarsko Vinsko veče u Zrenjaninu je i treći put dokazalo svoju svrsishodnost: 180 gostiju, profesionalna organizacija, odlična hrana, posluženje, sedam različitih nagrađenih vina iz šest „garažnih“ vinarija Srednjeg Banata, i najvažniji iskorak ove godine: umesto tamburaša, gudački kvartet! Veče koje će se pamtiti i prepričavati, barem godinu dana, do sledeće Vinske večeri.

    O vinima samo toliko, da je opšti utisak, da su za nijansu kvalitetnija bila u odnosu na prošlu godinu (mišljenja su različita – pišem uopšteno, na osnovu samo nekoliko razgovora nakon prespavane noći), i da su iz različitih vinarija. Merodavnost izbora je bio, pored osnovnog uslova da je vinar iz Srednjeg Banata, da je nagrađivan na međunarodnom sajmu vina u Temerinu, ali i da što više vinara predstavimo. Veoma različiti stilovi, svaki je doživljaj za sebe.

    Hranu je verifikovao profesionalni somelijer, naš najbolji, a dodali su svoje umeće i kulinari hotela, pa smo i mi, vinari malo umešali prste… Sve u svemu, marijaž je bio izbalansiran do detalja.

    Pravi kuriozitet ove večeri je, međutim, bio izbor muzike. Ako je uparivanje hrane sa vinom „venčanje“, onda je uparivanje muzike sa ovim brakom bio čist flert, ljubavno udvaranje vinu. Rekao bih veoma, veoma uspešno. Uspeh je obezbedio gudački kvartet svojim nastupom, ali i njihov izbor kompozicija. Ove kompozicije su se odredile prema specijalnom mostu, koji smo zajedno izgradili. Most, koji povezuje doživljaje vina i doživljaje muzike, a sagrađen je od asocijacija. Primitivno, ali iskreno, „lego“ kockice grade sklad novog virtualnog doživljaja, koji bi trebao da bude jednak za to vino i za tu muziku. Naši mladi muzički akademci su to uradili krajnje profesionalno, i da kojim slučajem ovo nije bilo vinsko veče, svi bi se složili, da je bio izuzetan koncert. Aplauzi u intermecima su to dokazali. Majstori svog zanata su bili:

    • Erne Švan – 1. violina
    • Jasmina Busarac – 2. violina
    • Borut Pavlič- viola
    • Nevena Busarac – violončelo

    A evo kako se slažu vina sa muzikom:

    vino: asocijacije: kompozicije:
    Roxanda Rose,
    Vinarija Gvožđan
    svežina, ruže, jagode, svečanost Mocart “Eine kleine nachtmusik” 2. stav i Pachelbelov Kanon
    Banatska Frajla, Vinarija B&D Kojčić žuta boja, zrelost, opijenost, ljubav, pesma Bokerini-Menuet,  Somewhere my love (Doktor Živago), Dvoržak-Humoreska
    Rajnski rizling, Petar Stelkić visibaba,đurđevak, bela boja, žubor potoka, mladost, život Mocart-Divertimento D-dur 1. i 3. stav, valcer-Tam kjer murke cveto
    Melem beli, Vinarija Gvožđan vedrina, letnji dan, bistra voda, žuta svila, topao povetarac Georgia on my mind, Speak softly love (God father), La noyee (Amelie Poulain), Devojko mala
    Dora Bora, Podrum Šomođi dubina, sofisticirano, polifonija, boja purpura Libertango i Scent of a woman-Pjacola,Tango-Bregović, Hit the road Jack
    Vranac,
    Tonči Benčić
    meditacija, suton, sećanje, baršun, plavo Moon river, Strangers in the night, Shindlers list, Amazing Grace
    Taroški Muskat Otonel,
    Vinarija 77
    opuštanje, mirisnost, topao vetar, zlatna jesen Indian summer, Kaži zašto me ostavi, Torna a surriento, Besame mucho
    po izboru (sa sirevima) sklad, harmonija, isticanje Agitation rag, Country club,  The strenouos life

    U danima pripreme, za vreme večeri, pa i posle, barem jedanput dnevno, neko od mojih sagovornika umesto naziva „Vinsko Veče“ kaže „Vinski Bal“. Slučajno. Slučajno? Pa, bal nije, ali je „gala“ svakako, i sve više. Onako, kako ja zamišljam da VINO to zaslužuje. Kako moj virtualni grad to zaslužuje, kako to moji virtualni prijatelji zaslužuju.

    I velik je to izazov – reper, koji se sledeće godine mora dostići, (a dobro bi bilo i prevazići).

    Ali, da se lažno ne predstavljam, ja opet imam jednu malu zamerku (kao i uvek). Naime, ozvučenje u tako velikoj sali ni ove godine nije bilo idealno. Žao mi je gostiju, koji su sedeli daleko od zvučnika, slabo su čuli govornika i muziku. Da li, zbog njihovog glasnog čavrljanja, ili zbog zveckanja viljušaka i noževa, ali pre će biti zbog neadekvatnog ozvučenja. Ako je tehnika u pitanju, imamo godinu dana da to rešimo.

  • Recent Comments

    • Goran Đerić said...

      1

      Poštovani,
      Veoma je lep taj Vaš vinski bal. Da li može da se učestvuje 2012. godine, kao degustator i vina i muzike?
      Ja i supruga smo iz Beograda i enolozi po struci, a sve što smo videli na sajtu nam se svidelo toliko, da bi voleli da se pridružimo.
      Pozdrav,
      Dijana i Goran

      12/11/11 8:31 PM | Comment Link