• Na vinskom smo putu

    February 10, 2014

    Tags: , , , ,
    Posted in: Prezentacija, sp-wine.com, Vinograd, Vinski podrum, Wine

    Mobile_20130303_125543Pre tačno godinu dana, omanji kamion sa opremom i radnicima je skrenuo prema podrumu SOMOGYI, i na svakom ćošku skretanja u selu i izvan, sve do podruma zastao, i postavio putokaze – table: ovo je pravac za podrum! Table čokolada boje sa stilizovanim simbolom grozda grožđa izgledale su kao ukras pored ostalih saobraćajnih znakova. Danas ovi znaci su deo slike o nama: još su na mestu, još pokazuju pravac, no od tri table dve su poput zgužvane hartije, iskrivljene, pa ispravljene više puta, boja oderana. Ja verujem, da su kombajni malko širi od puteva, na šta se seljani ćutke nasmeše i sagnu glavu. Jesi li siguran?

    Šta je, tu je. Više puta sam imao prilike da podignem sidro, radio sam u inostranstvu, ali, gde god čovek da ode, svuda počinje iz početka. Meni su koreni ovde. Ostajem.

    (Dedin vinograd su oduzeli na bagljašu da bi isparcelisali za nove porodične zgrade, ali je otac tražio za sebe jedan plac i jedan za dedu. Na temeljima dedine kuće od ćerpiča sam kasnije podigao moj porodični dom. Staru lozu, koja je ostala na placu nismo isekli. Kako je nova kuća šira, koreni loze su danas duboko ispod zgrade. Svake godine špalir iznad terase daje svoj doprinos muskatnom suvarku, Aszu vinu. Upravo juče sam ubrao sasušene, botritisne i smrznute grozdove hamburga.)

    Ne idem nigde. Ostajem tu, sve više samo tu, samo u vinogradu, samo u podrumu. Zgražavam se prizora čak i puta od grada ka podrumu: umesto predivnog pejzaža ravnice – slika trajno urezana u sećanje iz detinjstva -, divlja deponija! Usred bela dana stanovnici tzv. novog naselja kolicima iznose svoje đubre na kraj sela. Travu od šišanja na zemljani put, grane pored, beton, šut u jame puta, komunalni otpad (staklo, keramika, plastika pa i strvine) koji korak od puta. Periodično, kroz duge platnene (tzv. vatrogasne) cevi ispumpavaju svoje septičke jame u dolinu na samom izlazu iz sela. Ali, kad dođe prava zima, sneg prekrije sve, i ponovo se vrati slika idile. Tako i kada leti sve zazeleni.

    Put vinaOvih 300 m poljskog puta, od asfalta ili kraja sela do podruma, to je put vina. Tako kažu oznake. Naš put vina. Za mene, put golgote. A znaci su štacije. Put, koji možda nikad neće biti asfaltiran. Put, koji možda nikad neće biti očišćen od đubreta. Put, kojim su provalnici letos odneli kazan za rakiju. Ali i put, kojim dolaze prijatelji u podrum. Njih ja često svojim matorim autom radije taksiram da ne odustanu videvši gde treba da prođu.

    Ono, što je sam podrum, i ono što je u podrumu ipak je važnije. Pretpostavljam, to su mislili i ljudi iz Ministarstva kada su odlučili da postave znak puta vina. Destinacija, gde ima smisla svratiti. Evo i razloga, šta nudimo:

    • degustacije sa posebnim programom (po dogovoru)
    • stručne radionice
    • obilazak vinograda
    • proslave zatvorenog tipa

    Trenutno nudimo čak 12 različitih vina za degustiranje. 6 crnih vina, 5 belih i jedan banatski šiler. Crna:

    • Cabernet Sauvignon 2011, 2009,
    • Merlot 2010
    • Dora Bora 2010
    • BiBor 2012
    • Vranac 2007

    i bela vina:

    • Chardonnay 2011, 2013
    • Traminac 2013
    • Aszu 2013
    • Cuveé 2013,

    i naravno, tradicionalni šiler Zablato 2013.

    Vina BiBor, Traminac, Aszu i Cuveé su novi proizvodi: BiBor najverovatnije vino kuće u budućnosti (tipična bordovska kupaža Cabernet-a i Merlot-a), Traminac barrirue iznimno, sigurno samo ovo godište, Cuveé kupaža muskatnih sorti Cserszegi Fűszeres, Muskat Otonel i Muskat Krokan, i desertno poluslatko vino Aszu, rezultat procesa proizvodnje od četiri godine.

    Atraktivne su vertikalne degustacije Cabernet-a (2013, 2011, 2009 i 2008) i Chardonnay-a (2010, 2011, 2013).

    Sve degustacije mogu, ali ne moraju da prate dve komponente uz svako vino: priča i zalogaji. Sve po dogovoru.

    No, pošto smo u procesu (ponovne) registracije proizvodnje po novom zakonu o vinu, svemoćni iz vlasti će verovatno naterati i ovaj podrum, da u buduće zvanično ima samo dva vina: jedno crveno i jedno belo. Onako upakovano za prodavnice, gde nikad neće biti prodavane. Marim ja. Samo moje prijatelje poštedite, jer su oni prijatelji VINA. Njih ne mogu da lažem, makar i krišom, moram im saopštiti istinu, koju ni jedan (ne)humani zakon ne može da sakrije: u svakom buretu je različito vino!

    Dođite, i probajte!

    (dok još može)

    111 222 333

  • Comments are closed.