• KAKO UČITI o VINU: DIONIS vs. DIOGEN … odvojite emocije od činjenica…

    January 18, 2016

    Tags: , , , , , , , ,
    Posted in: Tehnologija vina, Wine

    (post preuzet i preveden sa sajta http://www.winepros.org/)

    Svaka zdrava punoletna osoba može uživati u senzualnim i psihičkim zadovoljstvima umerenog konzumiranja vina. To ne zahteva nikakvo znanje ili veštinu osim prinošenja čaše usnama i gutanju. Međutim, sav senzorni doživljaj vina može se preobraziti iz prostog u produbljeno uživanje uz samo malo znanja o tome kako čovek doživljava „okus“ i osnovno razumevanje razloga zašto vino može imati toliko različitih varijacija ukusa.

    image1Kada sam počinjao da degustiram vina, beše širok izbor veoma različitih ukusa, brendova, vrsta, godišta i regiona, zaželeo sam da saznam ZAŠTO?

    Kupio sam dve knjige, jednu sa tvrdim koricama i jedno džepno izdanje. Neke od informacija u dvema knjigama su bile suprotne i činilo se, da su autori protivrečili međusobno; shvatio sam, da su oni isprepletali njihove lične impresije sa činjenicama. Za moje istraživanje trebala mi je vinska knjiga „vod. Džoa Frajdeja“: „Samo činjenice, bato“ (“All we want are the facts, Ma’am.”). Doneo sam sopstvene zaključke, i razdvojio žrtve od osumnjičenih na osnovu dokaza, radije to, nego bilo koji nepouzdani izveštaj svedoka, ne, hvala.

    Postoje hiljade knjiga i članaka o vinu. Neke su izvanredne, neke nisu. Vino je tvorevina kombinacije prirode, nauke i umetnosti. Izgleda, da postoji tendencija kod vinskih pisaca da postaju emocijalno uvučeni, dozvoljavaju da lične impresije umetnosti budu pomešane sa činjenicama prirode i nauke. Pisci često postaju preterano romantični kada je predmet pisanja vino. Nesvesno oni suprotstavljaju svog internog Dionisa, mitskog boga vina i terevenke sa svojim internim Diogenom, tragačem za istinom.

    Većina napisanih „osnovnih znanja o vinu“ sadrži mnoštvo mitova i dogmi (čak i od strane „eksperata“ i „autoriteta“), ali bez objašnjenja i bez skepticizma. To je delimično i razumljivo, pošto je istorija vrednovanja vina hiljadama godina bila bez naučnih istraživanja. Komercijalni i kapitalni interesi čine malo da se isprave ovi nesporazumi; oni znaju, da je lakše prodati „cvrčanje“ nego šniclu. Moglo bi se reći „tradicija teško umire“, tradicija može biti strašno žilava u svetu vina.

    I onda, tu je Internet … skrojen za one pogođene sa sindromom hiper-aktivnosti usled izostajanja pažnje (ADHD) uračunavajući tu i pisce i čitaoce. Proučavanje vina sa mnoštvom njenih stilova i ukusa uopšte NIJE jednostavno; to uključuje mnoštvo varijabli, odstupanja i izuzetaka, i tek poneko, ako uopšte postoji, instant, sveobuhvatno pravilo. Međutim, web je krcat brzih i prljavih odgovora, gde su istraživanje i provera činjenica artifakti 21. veka… mesto gde su pijačari i ulični prodavci sproveli puč i svrgli pismene i školovane. Svako može, i svako i objavljuje šta hoće, bez obrazlaganja ili osnova, polu skuvane polu-istine za polu-pismene… bilo šta, što se može prodati ili privući pažnja javnosti. Sasvim dovoljno da ozbiljan novinar natopi svoj cinizam alkoholom!

    image2Ova kombinacija romantičnih impresija, mitova, tradicije, komercijalizacije i preteranog uprošćavanja rezultata u mnogim pisanjima o vinu, dovode u zabludu čitaoce, naročito početnike. Članci na sajtu (http://www.winepros.org/ – prim. predvodioca) su namenjeni da obezbede najosnovnije informacije o vinu, trudeći se da budu koncizne, jasne i suštinske, koliko to tema omogućava. U poglavlju WINE 101, trudio sam se da budem emocionalno odvojen, i da zadržim svoje mišljenje za sebe, kako bi vi mogli izgraditi vaše sopstveno. Poglavlje CONSUMERISM je već manje objektivno, dok je poglavlje AFTERTASTE prosto sačinjeno od saveta i mišljenja.

    Nemojte očekivati instantnu ekspertizu vina – ni nakon čitanja ovog članka, niti sajta pomenutog, niti drugih internet ili štampanih tekstova o vinu. Osnovno znanje o uživanju nije teško naučiti, niti je kriva učenja ekspertize vina toliko strma i komplikovana, koliko je dugotrajna, složena i nikad dovršena. I, iako se krajnji cilj stalno pomera, putovanje je puno društvenih interakcija sa interesantnim i prijatnim ljudima, posetama predivnih destinacija, i mnogim uživanjima u degustacijama koja vas prate.

    Važno je, da imate na umu da su istraživanja u toku. Naša saznanja o prirodi i nauci o vinu su znatno promenjena, naročito od sredine 1980-tih godina, i nastavljaju se menjati, i to sve većom brzinom. Ako smo možda zaostali (na ovom sajtu) možete postaviti pitanja, dati alternativne odgovore ili napisati komentare. Možete prvo pogledati neka tipična pitanja i odgovore o vinu (Q & A).

    Za detaljnije uključivanje u različite aspekte o vinu, postoje neki izuzetni tekstovi, kao što sam već pomenuo ranije. Od knjiga o vinu, koju bi poneo na pusto ostrvo bi svakako bila The Oxford Companion to Wine, besprekorno uređena od strane Džensis Robinson. Ova knjiga-enciklopedija sa stotine specifičnih tekstova je doprinos najboljih autora, eksperata i naučnika. Alternativni izbor je uvaženi Svetski Atlas Vina (World Atlas of Wine) od Hjudž Džonsona, ili izuzetan udžbenik Bendžamina Levina Wine Myths and Reality. Ostali naslovi mogu se naći na strani Preporučena Literatura.

    Svako navođenje brendova ili specifičnih vrsta vina u ovoj WINE 101 sekciji je samo u kontekstu istorijskog značaja bez namere da iste pohvali ili preporuči. (Iako nema ništa lošeg u tome…!) Za procenu određenih vina, posetite neke od linkova na stranicama Tasting Notes & Wine Reviews, što obnavljamo kroz sekciju AFTERTASTE.

    Ekspertize u svakom slučaju su rezultat kombinacije proučavanja i prakse. Savladavanje veštine ocenjivanja vina nije izuzetak, to ipak ne liči na neki posao; tako da, ako vam je želja da postanete vinski ekspert, nastavite da učite i nastavite da degustirate. Moje lično putovanje ka vinskom znanju počelo je pre više od 45 godina, mnoštvo knjiga, i veoma mnogo boca, a završnica (srećom) nije ni na vidiku. Živeli!
    Jim LaMar


     

    Ovaj tekst je uvod i uputstvo za poglavlje WINE 101 sajta Džima Lamara Professional Friends of Wine; „101“ o nečemu je uobičajeni američki žargon za „bibliju“ o nečemu, iliti: sve o nečemu, ili „nešto od A do Z“. Autor daje brilijantno jasnu sliku o osnovnim principima i načelima, koje bi svako od nas, enofila trebao da zna. Poruka je veoma jednostavna: ne postoji formula za uspeh, i cilj je u biti sporedna stvar – važan je put kojim idemo. Ohrabruje svakog u kome ima barem malo duha Diogena da smelo nastavi sopstvenim putem.

  • Comments are closed.