• DAN OTVORENIH PODRUMA

    May 18, 2016

    Tags: , , ,
    Posted in: Dešavanja, Prezentacija, sp-wine.com, Vinski podrum, Wine

    Manifestacija međunarodnog karaktera: dan, kada vinarije otvore svoja vrata da bi ljubitelji vina (turisti) doživeli mesto, gde se vino rađa.

    dan_otvorenih_podruma

    Sve je počelo u Italiji 1993. u Toskani, kada je stotinak vinarija odlučilo da odredi dan kada se u samim vinarijama degustira vino. Taj dan su nazvali „CANTINE APERTE“, što znači: otvoreni podrumi. Pravi razlog tome je specifičnost italijanske vinske industrije: mnoštvo vinarija, malih i velikih, vezani za sopstvene vinograde obično nemaju degustacione sale, kao one u Kaliforniji ili širom Australije, već je ovu ulogu preuzelo ugostiteljstvo. Vinski turizam je veoma razvijen u Italiji, ipak, Toskanci su odlučili da dodaju kvalitet više vinskoj kulturi: dođite, pogledajte, pitajte, probajte – odgovori iz prve ruke.

    Ubrzo se pokret proširio i na okolinu: Italija – svi regioni, Slovenija (Goriška brda), Hrvatska (Istra). U Mađarskoj je tradicionalni dan otvorenih podruma od 1996 na dan Duhova (ove godine je to bilo 15. maja) i odnosi se na celu zemlju sa preko 20 vinogorja. U svim ovim zemljama, regijama, glavni akter manifestacije je turistička organizacija. U Italiji i Mađarskoj osnovano je udruženje, NGO, koje broje preko hiljadu članova, uglavnom vinarije, ali i ugledne ličnosti iz sveta vina i vinskog turizma. Zainteresovanim turistima na raspolaganju je moćna informativna baza – web portal sa detaljnim informacijama o učesnicima, destinacijama, ponudi pojedinih podruma. Organizuju se ture prevoznim sredstvima, bukiraju se karte, rezervišu termini…

    Kod nas je ova priča prvi put ispričana 2015 godine, i učestvovalo je oko 60 vinarija širom zemlje. U tu svrhu, osmišljen je i publikovan Vinski pasoš Srbije, koji nabraja vinarije, koje su učestvovale u ovoj manifestaciji. Nažalost, kao i sve ostalo kod nas, i ovaj projekat je krenuo lošim putem: zvanične turističke organizacije, turistički centri gradova nisu prepoznale značaj i nisu podržale manifestaciju: izostalo je masovno informisanje i organizacija posete ovim vinarijama. Za razliku od veoma uspešnih komšija, u Srbiji je umesto udruživanja aktera i stvaranja posebne organizacije inicijator bio i jeste privatna agencija, koja ne taji svoj isključivi interes: da zaradi na manifestaciji.

    U štampanim materijalima iz prošle godine prepoznaje se nekoliko tvrdnji, koje zahtevaju korekciju.

    Dan otvorenih podruma, poslednji vikend u maju (nažalost) nije Worl Wine Day, iliti svetski dan vina, kako se navodi. Tako nešto još ne postoji. Postoji međutim čak nekoliko datuma u kalendaru vinskih fanova sveta (pre svega novog sveta: amerika i australija). Evo nekoliko:

    • 25 maj – Nacionalni Dan Vina (National Wine Day)
    • 18 februar – Nacionalni dan za čašu vina (National Drink Wine Day) – apel na vino kao lek
    • 27 februar – „Otvori to vino“ dan (Open that Wine Day) – apel na hedonizam kontra kolekcionizam

    i sijaset datuma vezanih za pojedina vina:

    • Malbec  17. april
    • Sauvignon Blanc 24. april
    • Chardonnay 21.maj
    • Dan Roze vina je 11. jun
    • Pinot Noar 18. august
    • Cabernet 3. septembar
    • Merlot 7. novembar, i naravno
    • Šampanjac (i svi penušavci) – 31. decembar.

    I ove godine je upućen poziv vinarijama da otvore svoja vrata (i plate kotizaciju inicijatoru). Taj dan je, kao i dosad, poslednji vikend u maju: 29.05.2016.

    Naša vinarija, nezavisno od svih agencija, imaće otvorena vrata svog podruma, dežuraćemo od 9,00 do 19,00. Na taj dan dajemo besplatne odgovore na dobronamerna pitanja vezana za svet vina, za naša vina, za naše viđenje proizvodnje i konzumacije vina. I vinograd i podrum, na istom mestu, u Aracu, na putu vina. Jedno vino, i to ne slučajno: Zablato, banatski šiler, možete degustirati besplatno. Druga dva vina mogu se degustirati uz simboličnu cenu: Cabernet Sauvignon i Chardonnay. Vina će taj dan biti prodavana sa popustom.

  • Comments are closed.